Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Kristiansand – Oslo uten mat

Notto Fipp

Notto Fipp før start fra Kristiansand. (Fædrelandsvennen 2. august 1929.)

Etter at han kom tilbake til Norge, hadde Notto sporadisk leilighetsarbeid i Kristiansand og i gruvene i Evje, men gikk ofte arbeidsledig. En dag kom han innom avisen Fædrelandsvennen og fortalte at han aktet å gå fra Kristiansand til Oslo på sine bein - uten å spise noe på hele turen! Dette skulle være et propagandaframstøt for bedre folkehelse. Klokka ti om formiddagen fredag 26. juli 1929 startet han marsjen fra torvet i Kristiansand - uten at noen tilskuere var møtt fram. Han var iført blå dress uten vest, lilla skjorte åpen i halsen og en stråhatt. Under armen hadde han ei pakke med et klesskift og i hånda en paraply, i lomma et stykke skråtobakk til trøst på veien. Underveis sendte vandreren små epistler til avisen, og ettersom dagene gikk og marsjen fortsatte, ble publikum i hele landet stadig mer oppmerksom på Notto Fipp og hans bemerkelsesverdige prosjekt. Torsdag 8. august ankom han hovedstaden, ble møtt av en samlet Oslopresse, og var plutselig berømt.


Oslo – Kristiansand på bananer

Notto hadde tatt av seg 13 kg på turen fra Kristiansand til Oslo og hadde egentlig tenkt å ta båten tilbake. Han var imidlertid blitt kjent med dr.phil. Hans Jakob Røgler fra Tønsberg, en profilert vegetarianer som samme år hadde vært sentral i dannelsen av et landsforbund for vegetarianere. Og så ble han enig med sin nye venn om at de skulle ta følge tilbake til Sørlandet, Notto til fots og Røgler på sykkel. Denne gang skulle vandreren få lov til å spise på turen, men bare bananer, og dermed fikk han også kallenavnet Bananen i tillegg til Fipp eller Fippen. Turen startet fra stortingsbygningen tirsdag 10. september klokka ett midt på dagen, og lørdag kveld 14. september kom han inn på torvet i Kristiansand, der 6.000 mennesker hadde møtt fram for å hilse ham velkommen med taler, sang og musikk og hurra-rop. På turens 40 mil hadde han brukt 4 døgn 9 timer.


Oslo – Trondheim på bananer og melk

Notto Fipp spiser bananer

Notto Fipp mesker seg med bananer. En pioner innen høyt karboinntak ved ekstremidrett? (Fædrelandsvennen 20. juli 1931.)

I 1930 gjennomførte Notto Fipp en fottur fra Oslo til Trondheim på rekordtida 5 døgn og 22 timer. Også denne gangen ble han fulgt av vennen dr. Røgler, og kosten underveis var melk og bananer. Starten gikk ved midnatt mellom søndag 20. og mandag 21. juli, og innkomsten fant sted kl. 22 fredag 25. juli. Byen, som nylig hadde skiftet navn fra Nidaros til Trondhjem, var denne sommeren preget av den store Trøndelagsutstillingen som markerte 900-årsjubileet for Olav den helliges død på Stiklestad.


Slått av dansk bøff København – Oslo

Sommeren 1931 kappgikk Notto Fipp med den 24 årige dansken Sigurd Bernt fra København til Oslo. I motsetning til sin norske konkurrent var dansken en noe rund og utrent figur som nøt både biff, øl og sigaretter underveis. De startet fredag 10. juli, og nordmannen ble igjen ledsaget av Røgler på sykkel med en stor kasse bananer. På folkemunne ble det derfor en dyst mellom den norske "Bananen" og den danske "Bøffen". Noe overraskende for de fleste var det dansken som kom først til Oslo lørdag 18. juli, visstnok 53 minutter før Notto. Konkurransen var for øvrig en ganske gemyttlig affære, og de to ulike konkurrentene ble gode venner..