Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Notto Fipp er figuren i en roman av Lars Saabye Christensen. Fra arkivene har vi gravd fram opplysninger om den – i dobbelt forstand - originale Notto Fipp.

Hefte om Notto Fipp

Pamflett om Notto Fipp. (Statsarkivet i Kristiansand, biblioteket)

I Lars Saabye Christensens roman "Bernhard Hvals forsnakkelser" (2010) er det diktet inn en person som virkelig har levd. Det var en setesdøl som i løpet av et par år omkring 1930 ble en landskjent og folkekjær person på grunn av noen ekstreme langturer til fots langs veien.

Han gikk gjerne under navnet Notto Fipp. Ifølge bokanmeldelser framstilles han i romanen nærmest som en gal bygdeoriginal fra Sørlandet, som hadde gjort det til en livsoppgave å vandre - på en kost av utelukkende bananer og melk. Et hovedtema i romanen er skildringen av vennskapet mellom Fipp og tittelpersonen, den femten år yngre legen Bernhard Hval.

Saabye Christensen har opplyst at idéen til romanen oppsto etter at han i et antikvariat hadde kommet over en pamflett om Notto Fipp. Det dreier seg om et 48 siders hefte i lite format med tittelen "Notto Fipp. Mannen som gikk kappgang og blev hele Norges yndling. En merkelig livsskjebne", skrevet av en Einar Jodd (pseudonym?) og utgitt av Folkelesningsforlaget i Oslo en gang i 1930-årene. Fipp eller Fippen var bare et kjælenavn han selv tok etter å ha anlagt et tynt fippskjegg.

Oddleif Lian
Statsarkivet i Kristiansand
.