Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Under andre verdenskrig gjorde en del norske kvinner tjeneste som sykepleiere på den tyske Østfronten. Mange av disse såkalte frontsøstrene var tilknyttet Røde Kors.

Ca. 1000 norske kvinner meldte seg til tjeneste for tysk Røde Kors. Om lag halvparten av dem kom til Østfronten. Rundt 300 av dem var i arbeid ved krigens slutt. Under landssvikoppgjøret ble frontsøstrene dømt for denne tjenesten. Det internasjonale Røde Kors protesterte mot dette. Frontsøstrene ble mildere behandlet enn frontkjemperne.

side 1 side 2 side 3

 

Ovenfor ser vi landssvikdommen mot en av frontsøstrene på Agder. (Statsarkivet i Kristiansand, Kristiansand byrett, Dombok straffesaker 9 (1944-1947), fol 257b-258b.)

En annen av de norske frontsøstrene var Hanna Kvanmo, som senere ble SV-politiker. I 1990 utga hun boka Dommen, som handler om opplevelsene hennes som frontsøster og dommen etterpå. Boka skapte debatt, og Norges Røde Kors sa at frontsøstrene ikke burde ha blitt dømt for landssvik. Den 6. februar 2015 beklaget Norges Røde Kors - for første gang formelt - at organisasjonen ikke arbeidet aktivt for å hindre at det ble reist tiltale mot frontsøstrene..