Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Sommeren 1840 kom det en gutt til verden på Hønefoss, og han fikk det velklingende navnet Napoleon Julius Cæsar.

Fotokopi av oppføring av fødsel for Napolen J C

Napoleon Julius Cæsar ble født i mai 1840. Ministerialbok 10 for Norderhov (1837-1847).

Han var sønn av kontorist Jørgen Bergraff og Karen Oline Olsdatter. Det kunne vært som en hvilken som helst familieforøkelse, hadde det ikke vært for at foreldrene ikke var gift. Det var ikke uvanlig at barn ble født utenfor ekteskap. Litt mer uvanlig var det kanskje at Julius var nummer fire i søskenflokken til Jørgen og Karen Oline, hvorav ett av barna var dødfødt, og at Jørgen tidligere hadde fått ytterligere tre barn med to forskjellige kvinner uten å være gift med noen av dem.

Maleri fra Hønefoss

"Parti ved Hønefos", Johan Christian Clausen Dahl 1848. Fra Norge fremstillet i Tegninger.

Leiermål, som det ble kalt, var forbudt, og fra tredje gangs leiermål risikerte man straff eller bøter. Også dette forholdet ble registrert av amtmannen i Buskerud allerede i 1838, men vi vet ikke hva som skjedde videre i saken. Kanskje rakk ikke amtmannen å gjøre noe før Jørgen Bergraff døde noen år seinere. Han hadde da rukket å gjøre Karen Oline gravid enda en gang, og i mai 1842 ble Jørgen d.y. født.

Det kan ikke ha vært lett for Karen Oline alene å skulle forsørge de fire barna. Hun ble nødt til å sende bort de tre eldste barna til pleiehjem, mens fire år gamle Jørgen fikk bo hjemme.

Julius flyttet etter hvert til Kristiania, og giftet seg med Karen Olsdatter fra Eidsvoll. Han holdt kontakten med Jørgen, som også flyttet inn til hovedstaden og dessuten var forlover i vielsen. Julius og Karen fikk minst en sønn og en datter, men Karen må ha dødd tidlig. I hvert fall er det bare Julius og barna som er oppført i folketellinga fra 1885, og i 1900 hadde Julius giftet seg på nytt med en Lina fra Solør..