Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

I arkivene til politikamrene kan en finne historier og forklaringer fra barn og ungdom som har vært med på rampestreker, epleslang og stjålet ulike godsaker som brus. Men det finnes også de som har hatt dyrere vaner.

Fotokopi av forhørsprotokoll

Tønsberg politikammer, Fb - forhørsprotokoll nr. 5 (1886-1890).

I Tønsberg juli 1887 ble flere unge gutter tatt inn til forhør etter at det hadde kommet inn anmeldelser av butikktyveri hvor fremgangsmåten var den samme. Kjøpmannen Marinius Reiersen hadde hatt innbrudd et par ganger i butikken sin. Begge gangene skal tyvene ha kommet seg inn via et vindu i kjelleren og så opp i butikken. Første gangen skal det ha blitt stjålet sigarer, sjokolade og også muligens mer forklarte han. Andre gangen hadde han kommet til butikken sent på kvelden og så at kjellerlemmen var åpen. Da han gikk ned i kjelleren hadde han tråkket på sjokolade og tobakk. Begge rutene i kjelleren mot gaten var åpne, men han mente disse var så små at et voksent menneske umulig kunne krype gjennom dem. Tobakken som ble stjålet den siste gang ble beslaglagt og funnet på en ung gutt, Gjert Bakke Johannesen.

Også kjøpmann C. Andersen hadde hatt innbrudd. Han hadde blitt frastjålet fem champagneflasker, verdt 30 kroner, høsten 1886. Kittet rundt en vindusrute i kjelleren på butikken hans hadde blitt fjernet og ruta tatt ut. Andersen mente at flaskene antageligvis kunne nås utenfra fordi de stod på en hylle nær vinduet. Ruteåpningen var så liten at ikke et barn engang kunne klare å krype inn, mente Andersen.

Gjert Johannesen ble forhørt. Han skulle snart fylle 13 år og minst en, hvis ikke to ganger, var det tidligere tatt opp forhør av han for tyveri. Han gikk i 6. klasse på allmueskolen og hadde tidligere vært bortvist fra skolen i en periode på et år, også på grunn av tyveri.

Han innrømmet at han hadde stjålet i begge butikkene, og to ganger hos Reiersen hvor han hadde han klart å komme seg inn gjennom et kjellervindu. Begge gangene hos Reiersen hadde Carl Nilsen, som var noen år eldre, vært med ham og ventet utenfor.

Foto av Tønsberg

Tønsberg ca. 1900. Foto: S. Binfield (Oslo Museum).

Første gang hos Reiersen stjal de en tobakkspakke, to korte tobakkspiper, en kasse sigarer, skråtobakk, en pakke sjokolade og en flaske øl, forklarte Gjert. Sammen hadde Gjert og Carl fortært sjokoladen og ølet. Tobakken og sigarene hadde de gjemt i en låve og røykt opp senere. Den siste gangen hadde Gjert igjen forsøkt å stjele tobakk, sjokolade og tobakkspiper. Han ble imidlertid skremt av at noen kom inn i butikken og hadde ikke fått med seg noe særlig.

Gjert tilstod også å ha stjålet to flasker champagne i butikken til kjøpmann Andersen. En annen gutt, Albert Johansen, stjal de tre andre flaskene. Albert var 15-16 år og gikk i lære hos boktrykker Kildahl. Han og Gjert skal før høstmarkedet ha snakket om at det hadde vært godt å ha noe å drikke til markedet. De skal da ha gått forbi Andersens butikk og Albert skal ha pekt mot butikken og sagt i spøk at det kanskje var noe der. De kikket inn vinduet til kjelleren og så at det var flasker der inne. Natta før markedet hadde de vært innom kjøpmannen flere ganger for å stjele champagne. De bekreftet Andersens mistanke; ruta var for liten til at de kom inn, men de hadde stukket armen inn gjennom åpningen etter å ha fjernet ruta. Albert husket ikke alt som hadde skjedde fordi han allerede var beruset da han stjal champagnen. Champagnen hadde han delt med flere andre gutter som skal ha hatt øl, etter å ha sagt til dem at ”hvis de vilde tractere ham med Øl, skulde han tractere dem med noget Andet”..