Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Alexander Scharff og hans familie flyttet til Hønefoss i 1915, da han etablerte seg med forretning i byen. Scharff var en av flere jødiske immigranter som kom til Norge fra Øst-Europa på begynnelsen av 1900-tallet. Familien besto av Alexander (Alex), hans hustru Gjertrud (Gitel) og barna deres, Cecilie, Jacob, Herman og Julius. Datteren Jessy ble født på Hønefoss.

I arkivet etter Ringerike sorenskriveri finner vi avskrift av skjøtet på huset Alexander kjøpte på Blyberghaugen 2 i september 1917. En del år før hadde familien kommet til Kristiania, hvor Alexander hadde livnært seg som lagermedarbeider og agent. Det ser ut til å ha vært vanlig at Kristiania ble første bosted for mange av de jødiske innvandrerne som kom hit til landet på den tiden. Noen ble i hovedstaden, mens andre flyttet videre og etablerte seg med næringsvirksomhet i en annen by. Mange var – som Scharff – i manufakturbransjen..