Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Marie Caroline Ludvikke Høeg (1866-1949) var fotograf, forlegger og kvinnesaksforkjemper.

Foto av Marie Høeg.

Marie Høeg (ukjent fotograf).

Hun var født i Langesund og datter av fisker og fraktmann Hans Jacob Høegh (f. 1827) og Nielsine Bolette Nordby (f. 1829). Som ung var hun fotografelev i Brevik, før hun tok fotografutdannelse i Finland. Etter læretiden hadde hun egne fotoatelierer i Ekenäs og Hangö i Finland. Det var også i Finland hun møtte sin partner og livsledsager Bolette Berg (f. 1872), som også var fotograf.

Rundt 1895 reiste Berg og Høeg sammen til Horten og startet fotofirmaet Berg & Høeg Fotoatelier i vognmann Baggeruds gård, Torvgaten 9. Her hadde det også tidligere blitt drevet fotografiforretning av to andre kvinner. Rundt århundreskiftet ble fotografering sett på som et anstendig yrke for kvinner og det fantes et stort antall kvinnelige fotografer i Norge. I 1899 flyttet Berg og Høeg til en ny gård på hjørnet av Torvgaten og Storgaten.

En viktige inntektskilde for Berg og Høeg ble portretter og byprospekter. Etter stengetid tok de to fotografier med seg selv som modeller hvor de utfordret og lekte med kjønnsroller og kultur. På disse fotografiene kan man blant annet se Marie Høeg posere lekent med kortklipt hår, bukser og kaps, polardrakt og også med drammeglass og sneip i munnen. Disse fotografiene var lite kjent i sin tid, og ville mest sannsynlig vært provoserende i datidens samfunn. Noen av disse bildene kan du se på Preus museums flickrside.

 

Marie Høeg var inspirert av finsk kvinnesaksbevegelse, og da hun kom til Horten begynte hun å undersøke interessen for en diskusjonsforening for kvinner. Hun skal ha fått høre at dette ville være for dristig i konservative Horten. Hun klarte imidlertid å samle flere interesserte og 4. mars 1896 grunnla hun Norges første diskusjonsforening for kvinner, Den Selskabelige Diskussionsforening, i fotoatelieret sitt. Foreningens mål var å forberede kvinner på å delta i politiske diskusjoner når de fikk stemmerett. Høeg grunnla også det første leddet av Landskvinnestemmerettsforeningen (LKSF) utenfor hovedstaden, og Horten Led af LKSF ble stiftet 28. februar 1898 med 30 medlemmer. Høeg sa nå fra seg formannsvervet i Diskusjonsforeningen og viet seg til stemmerettssaken. I det første kommunevalget kvinner kunne stemme i, i 1901, oppfordret hun partiene til å stille kvinner på listene. Tre kvinner ble da valgt inn i bystyret i Horten.

Høeg var også engasjert i kampen mot tuberkulose og var selv med og stiftet Hortens Tuberkuloseforening i 1903.

I 1903 flyttet Marie Høeg og Bolette Berg til Kristiania. Her etablerte de Berg og Høgs Kunstforlag A.S i Rådhusgaten 11. Forlaget utga verket Norske Kvinder i tre bind med Marie Høeg, her skrevet Høgh, som medredaktør. Fra 1909 til 1913 var Høeg leder av Kristiania-avdelingen av LKSF.

Fotokopi av oppføring av Marie Høegs fødsel

Marie Høeg var født i april 1866. Utsnitt av klokkerbok nr. 4 (1859-1884) for Langesund..