Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Marie Sophie Sylow Hartmann (1851-1939) var den første kvinnelige representant i Kongsberg bystyre og formannskap.

Hun var født i Kongsberg, og datter av sogneprest Søren Wilhelm Thorne (1804-1878) og Caroline Thorne (1825-1902). Hun gikk på pikeskole i Kongsberg og leste senere blant annet språk på privat basis.

I 1877 giftet hun seg med Carl Christian Andreas Hartmann (1852-1915), som var bylege og lege ved Kongsberg våpenfabrikk. Han ble senere skolelege, fattiglege og til slutt stadslege i Kongsberg. Etter bryllupet bodde ekteparet en periode i Leipzig, München, Paris og London, før de flyttet tilbake til Kongsberg. Her fikk de tre sønner, Paul, Carl og Ludvig.

Sophie Hartmann hadde vervet i bystyret og formannskapet i 15 år, som representant for Høyre. Dette til tross for at mannen hennes var venstremann. Hun var dessuten aktiv i fattigstyret og kirketilsynet i Kongsberg. I tillegg var hun leder i byens kvinneråd, en del av Norske Kvinners Nasjonalråd. For innsatsen her ble hun utnevnt til æresmedlem og fikk en anerkjennelse signert av Betzy Kjelsberg. 

Sophie Hartmann ble formann i Kongsberg Husflidsforening, eller Kongsberg Dameforening som det het den gang, i 1889. Hun forble formann fram til 1932. Hensikten med foreningen var å skaffe "værdige trængende Kvinder" hjelp i en vanskelig økonomisk tid. Sophie Hartmann ble ansett som dyktig og nøt stor respekt. For sin innsats i foreningen mottok hun i 1915 Kongens fortjenestemedalje i gull. Gjennom foreningen var hun også med å opprette Damehjemmet Kveldsol i et samarbeidsprosjekt mellom foreningen og Kongsberg Husmorlag. Her bodde hun også selv den siste tiden av livet. 

Foto av brev - med informasjon om at det oversendes medalje og diplom som belønning for allmennytte i husflidsforeningen.

I 1915 ble Sophie Hartmann tildelt Kongens fortjenestemedalje for sin virksomhet i Kongsberg Husflidsforening. Fylkesmannen i Buskerud - Kopibøker II-84 (1915).