Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Mina Bonde (1856-1932) var en av tre kvinner som ble valgt inn i Tønsberg bystyre i 1901, som representant for Høyre. Hun var også kunstner og forretningsdriver.

Foto av Mina Bonde

Mina Bonde (Foto fra Johnsen, Oscar Albert: Tønsbergs historie, 1954)

Hun var født i Tønsberg, og datter av skipsfører Johan Bonde (1826-1914) og Karoline Bonde (1827-1903). Mina levde stor deler av sitt liv i foreldrenes hus i Øvre Langgate i Tønsberg, da kalt "Bonde-gården".

Mina Bonde var tegner og malerinne, og elev av maleren Otto Valstad. Hun var en allsidig kunstner og malte et stort antall gate- og landskapsbilder med mange motiver fra Tønsberg.

Fram til 1905 drev hun egen mote- og manufakturforretning i Tønsberg. Hun var også sosialt engasjert, og sammen med sin søster var Mina Bonde den drivende kraft i etableringen av sjømannshjemmet i Tønsberg. Hun var i en årrekke formann i Sjømandshjemmets Kvindeforening.

Fotokopi av oppføring for Mina Bondes handel

Mina Bonde drev egen mote- og manufakturforretning. Tønsberg byfogd, Firmaregistreringsprotokoll I-1 (1891).

Akvarell malt av Mina Bonde

Tollbodgaten i Tønsberg. Kockegården og Fayegården med Wilh. Wilhelmsens første kontor. Akvarell malt av Mina Bonde. (Wilh. Wilhelmsen i hundre år. Oslo, 1961).