Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

I rettergangsmaterialet finnes det mange historier om mattyveri. I Røyken ble det i mars 1814 tatt opp forhør av den 26 år gamle Peder Olsen Bryhn etter potettyveri hos kaptein von Schetelig. 4 – 5 tønner med poteter manglet fra kapteinens kjeller.

Kapteinens frue med et følge hadde vært hos Bryhn og gjennomsøkt huset hans og hadde der funnet røde poteter. Ingen andre enn kapteinen skal der i bygda ha hatt røde poteter, og man mente at dette måtte være de stjålne potetene.

Fotokopi av forhørsprotokoll

Lier, Røyken og Hurum sorenskriveri: Forhørsprotokoll 1 (1810-1829).

 
 Bryhn innrømmet at han, sammen med de to brødrene Peder og Casper Abrahamsen hadde brutt seg inn i kjelleren med en øks. Peder var tidligere innrullert matros og Casper var 21 år og skomaker. På forhånd hadde de tre snakket om at det var svært dårlig med mat og hadde blitt enige om å dra til kapteinens gård, Willingstad, og ta noen poteter der. Bryhn og Peder Abrahamsen hadde en natt begitt seg av gårde til gården med tre sekker. Casper Abrahamsen hadde ventet med hest og slede for å frakte dem og potetene. De tre hadde blitt sett mens de fraktet bort potetene, og de to brødrene hadde kommet hjem til foreldrene med hui og skrik og fortalt at de nesten var tatt for å ha stjålet poteter. Hos familien Abrahamsen var imidlertid bevisene spist opp.

Avskrift fra forhørsprotokollen kan du laste ned her..