Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

22. september 1814 møtte Anne Margrethe Hansdatter Wøyen i retten i Drammen. Hun var i begynnelsen av tredveårene og gift med matros Niels Jahnsen, men nå ønsket hun skilsmisse.

Maleri av Drammen 1800.

Maleri av Drammen, 1800, malt av John William Edy. Fra Boydell's picturesque scenery of Norway, London 1820.

Anne Margrethe hadde giftet seg med Niels i 1802, og de to fikk etter hvert tre barn sammen. Men så, etter syv års ekteskap og bare kort tid etter at deres tredje barn Andrine var blitt døpt, reiste Niels ut på sjøen.  Anne Margrethe ble alene med de tre barna.

Årene gikk, men Niels kom verken tilbake eller ga noe livstegn til kona. Han satt fengslet i London i en periode. Da han ble sluppet fri i 1811 og hadde muligheter for å bli med en kaptein Neuman hjem, valgte han å bli værende.  Han benyttet heller ikke sjansen til å sende med et brev hjem til Anne Margrethe, og snakket aldri om å hjelpe familien på noen måte.

Fotokopi - dommen i skilsmissesaken mellom Anne Margrethe Wøyne og Niels Jahnsen

Dommen i skilsmissesaken falt i Drammen i september 1814.

Anne Margrethe måtte jobbe hardt for å forsørge de tre barna. Etter hvert møtte Anne Margrethe en annen matros, Anders, og i desember 1812 fikk de en liten gutt som fikk navnet Andreas. Forholdet til Anders kan imidlertid nok ha vært temmelig forbigående. Det ser av oppføringen i kirkeboka ikke ut til at Anne Margrethe visste stort mer om ham enn fornavn og yrke.

Kanskje hadde hun allerede ved rettssaken noen andre i kikkerten. Én ting er i hvert fall sikkert: Hun ønsket ikke lenger å vente på en ektemann som aldri så ut til å komme hjem. Riktig nok sa loven at dersom mannen reiste ut i lovlig næringsvei og med hennes samtykke, hadde hun plikt til å vente i syv år. Men som retten påpekte hadde nok kanskje Anne Margrethe gått med på at Niels skulle dra, men når Niels bevisst lot være å dra hjem igjen og ikke engang viste vilje til å hjelpe familien, måtte hun fritas fra denne plikten.

Men hva var årsaken til at Niels hadde forlatt Anne Margrethe? Retten måtte stille seg spørsmålet om hun hadde hatt en oppførsel som hadde drevet bort mannen. Dette ble imidlertid motsagt av både vitner og prestens attest, som begge sa at de i alle år hadde ”levet vel og i god Forstaaelse sammen.” Anne Margrethe var heller ikke kjent for noen uanstendig oppførsel i ektemannens fravær. Riktig nok hadde hun fått sønnen Andreas, men det ble i retten argumentert for at hun hadde forholdt seg ærlig og vel fram til den tid. Hun hadde til og med jobbet flittig for å skaffe seg og barna det nødvendige, og retten fant det forståelig at hun hadde gitt seg hen til Anders som også hadde bistått henne noe økonomisk.

Fotokopi - giftermål Anne Margrethe Wøyen og Torjers Jørgensen

I 1815 giftet Anne Margrethe seg med Torjers Jørgensen. Kirkebok I-2 for Skoger prestegjeld.

Anne Margrethe fikk rettens sympati, og ekteskapet ble oppløst. Hun skulle dermed være berettiget til å gifte seg med ”hvilken anden Mand hun troer sig og Familie Lykkelig.” Forhåpentligvis fant hun ham også, i hvert fall giftet hun seg i mai året etter med atter en matros ved navn Torjers Jørgensen.

Avskrift av dommen i tingboka kan du lese her.
.