Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Prøysen flyttet fra Ringsaker i 1939 for å virkeliggjøre drømmen om å bli dikter. Han hadde allerede fått antatt sine første dikt i bladet "Kooperatøren".

Først ventet fjøsrøkterjobb på Kløfta og senere på Vøyen gård i Asker hvor han ble værende i okkupasjonsårene. Her møtte han en romsligere holdning enn han var vant med fra gårdene i Ringsaker. Han ble inkludert i hjemmet til ”sjølfolket” på gården som i likhet med Alf var opptatt av kunst og kultur. Her ble hans evner utover fjøsstellet verdsatt.

Etter en tid kom han i kontakt med bokhandler August Joachim Vik på Høvik. Vik ønsket å starte et forlag når krigen var over. Prøysen og Vik samarbeidet gjennom vinteren 44/45, og da freden kom, debuterte Prøysen med sin første novellesamling, Dørstokken heme, på Høvik bokhandel.

Brev fra Alf Prøysen til A.J. Vik. Korrespondansen i forbindelse med bokutgivelsen gir oss innblikk i Prøysens livssituasjon før han ble forfatter på heltid. Skrivingen foregikk mellom fjøsskiftene (Anno museum, avd. Domkirkeodden ).

 

Materialet som er tatt vare på fra Prøysens arbeid med Dørstokken heme, viser en skribent som er i ferd med å finne sin form som forfatter. Vi kan se at han fortsatt var usikker på sine valg av miljø og språk. Bygdeproletariatet og hedemarksdialekten ble allikevel vesentlige trekk ved miljøskildringene i Prøysens forfatterskap (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Brev til Alf Prøysen fra Magasinet for alle hvor flere av novellene i Dørstokken heme tidligere var utgitt (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Den ferske forleggeren A.J. Vik konsulterte redaktøren Nils Johan Rud i Magasinet For Alle som allerede i flere år hadde antatt noveller av Prøysen i sitt magasin (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Håndskrevet manus til Dørstokken heme. Manuset er tatt vare på i sin helhet. Her er en side fra novellen ”Beinvegen”(Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Korrektur av manus til Dørstokken heme (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Kopi av Kultur- og folkeopplysningsdepartementets vurdering av Alf Prøysens manus til Dørstokken heme. Departementet ble etablert for å nazifisere Norge under okkupasjonen og ble oppløst ved freden (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Prøysens første bokkontrakt signert i 1945. Alf Prøysen var en av mange forfatterdebutanter som kom på markedet i 1945 etter fem år med okkupasjon og sensur (Anno museum, avd. Domkirkeodden).

Førsteutgaven av Dørstokken heme (1945) i paperback med omslagsillustrasjon av Borghild Rud (Anno museum, avd. Domkirkeodden)..