Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Klara Haugom ble født 13.10.1860 i Oslo som datter av skomakermester Jonas Tholander og hans kone Petra Andersen. Jonas var født i Sverige, mens Petra var fra Drammen. Gjøvik fikk bystatus i 1861, og var i en vekstfase med både tilflytting og etablering av ulike håndverkere. Faren til Klara fikk 14.09.1861 borgerskap som skomakermester i Gjøvik.

 I folketellingen fra 1865 finner vi familien Tholander med fire barn bosatt på Gjøvik. Noen år senere fikk Klara en lillesøster til. Byen var i vekst, og den samme folketellingen viser at tre fjerdedeler av befolkningen var født på Gjøvik eller nærmeste omland. Familien Tholander var en av flere håndverkerfamilier som etablerte seg i Gjøvik, og vi ser av folketellingene at husholdningen også besto av farens skomakerlærlinger.

I følge folketellingen fra 1875 livnærte den 15 år gamle Klara seg ved håndarbeid, og bodde hos foreldrene. Vi ser av kirkebøkene at Klara ble konfirmert samme år, med utmerket (kristendoms-)kunnkap, flid og oppførsel. 

 

Mustadarbeidere med den hvitskjeggede Johannes Haugom i første rekke.

Mustadarbeidere med den hvitskjeggede Johannes Haugom i første rekke.

Ved folketellingen fra 1885, finner vi Klara som gift og med to barn. Hun giftet seg 19 år gammel med Anton Haugom, de ble viet 08.11.1879. Anton Haugom var fabrikkeier, nærmere bestemt kardefabrikant. Hans far Kristian Haugom var også det, i folketellingen fra 1875 ser vi at familien til Anton Haugom er bosatt ved Gjøvik gård, hvor også fabrikken skal ha vært.

Anton og Klara fikk fire barn sammen, Arne (1880), Asta (1882), Ingrid (1886) og Valborg (1888). I 1890 døde Anton bare 37 år gammel, og Klara ble enke. Hvilke muligheter hadde Klara nå til å livnære seg og fire barn?.